загрузка...
СХУДНЕННЯ     |     Без солі дієта

Березовий сік - властивості і користь. Як збирати і як зберегти березовий сік

Наша природа багата й різноманітна і щедро ділиться з нами цілющими силами рослин. Сьогодні жіночий журнал NashaKrasa розповість про корисні властивості березового соку, а також навчить читачок як правильно збирати і зберігати цей дивовижний напій.


У рубриці Краса: як позбутися від роздратування після гоління

Береза здавна шанували у слов'янських народів. Белоствольная красуня асоціювалася зі стрункою дівчиною, якій присвячувалися вірші, у важкі хвилини шукали в неї потіхи, називаючи її «матушкою». Люди використовували березові бруньки і листя для лікування хвороб, з гілок робили цілющі віники для лазні. З берези донині видобувається дьоготь, і навіть ксиліт (замінник цукру для хворих на діабет) теж виробляється з цього дерева.

Але самим корисним і приємним ліками, які дарує нам це прекрасне дерево, завжди вважався березовий сік.

Березовий сік: властивості


Березовий сік - прозора рідина, яка витікає з дерева в період сокоруху (березень-квітень). Якщо вам доводилося випадково надломити гілку дерева, коли на ньому ще не з'явилися листочки, то на місці зламу ви могли побачити прозору краплю. Це і є березовий сік.

До складу березового соку входить безліч важливих мікроелементів, серед яких кальцій, залізо, глюкоза, калій, фітонциди, дубильні речовини й органічні кислоти. Завдяки з утримання, березовий сік можна застосовувати для лікування безлічі хвороб і навіть для догляду за шкірою і волоссям.

Березовий сік: користь


Прозорий солодкуватий напій рекомендується пити людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Він надає благотворний вплив при хворобах печінки, запаленнях дванадцятипалої кишки, виразці і зниженій кислотності, захворюваннях жовчного міхура.

При захворюваннях сечостатевої системи березовий сік також корисний.Регулярний прийом дозволяє позбавитися від ниркових каменів і каменів у сечовому міхурі, показаний при венеричних захворюваннях.

Хвороби суглобів та хребта, такі як радикуліт, ревматизм, артрити, а також поразки дихальних шляхів (бронхіт, туберкульоз) теж успішно лікують березовим соком. У весняний період, коли наш організм ослаблений довгою взимку, чудовий напій допоможе впоратися з авітамінозом, весняною депресією, повернути організму силу і бадьорість, зміцнити імунну систему.

Здавна сік застосовували також як глистогінний і сечогінний засіб, його корисно пити тим, хто страждає різними пухлинами і головними болями.

У косметичних цілях березовий сік застосовується при вуграх, шкірних екземах, сухості шкіри. У цих випадку шкіру добре протирати березовим соком або готувати маски на основі березового соку. Тим, хто хоче мати гарні сильні волосся, позбутися від лупи та прискорити зростання, корисно мити голову березовим соком.

Березовий сік корисний також при алергіях, але в цьому випадку потрібно обов'язково знати, чи немає у вас серед інших реакцій, алергії на березову пилок.

березовый сок польза

Як збирати березовий сік


Раніше березовий сік можна було знайти в будь-якому магазині, великі трилітрові банки тіснилися на полицях гастрономів удосталь. Тепер його теж випускають, як у скляних, так і картонних упаковках. Однак для консервації цілющого напою застосовують речовини, які руйнують корисні речовини і нічого, крім смаку, що нагадує дитинство, такий сік вам не дасть.

Тому краще, якщо є можливість, збирати березовий сік самостійно. Роблять це в період з березня по квітень, коли на гілках ще немає листочків, але вони незабаром мають з'явитися. Зазвичай період сокоруху триває 2-3 тижні, так що не варто втрачати час.

Для відбору соку вибирають дерево не менше 20-ти см в діаметрі, з розкидистою кроною, що росте в екологічно чистих районах. На невеликій ділянці приблизно в 20-ти см від землі стовбур зачищають від кори (зрізається невеликий квадрат), а потім свердлиться отвір не глибше, ніж на 3-4 см. Справа в тому, що сік рухається не в самій глибині стовбура, а де -то між корою і верхніми шарами деревини.

Під цівку підставляють дерев'яну ємність для збору.Можна так само підставити пляшку або банку, а цівку направити за допомогою соломинки або скрученого в джгут бинта.

Найбільш «урожайні» години для збору березового соку період між полуднем і 18 годинами, саме в цей час рух соків найбільш активно.

Чим товщі стовбур дерева, тим більше дірочок для збору соку можна здійснити. Так, наприклад, якщо діаметр стовбура перевищує 40 см, то ви можете одночасно виконати до 4-х отворів.
Невелике дерево може подарувати вам до 3-х літрів соку на добу, рослина з великим стволом здатне дати до семи літрів.

Після того, як сік зібраний, не забудьте закрити отвори, щоб туди не потрапили бактерії, з-за яких рослина може захворіти і зачахнути. Дірочки можна заліпити воском, шматочком моху, та й просто пластиліном, головне, не залишайте їх відкритими.

Як зберегти березовий сік


Свіжозібраний березовий сік можна зберігати в холодильнику протягом 2-х діб без спеціальної обробки. Надалі він почне бродити, ви це помітите по тому, як зникне прозорість напою і він почне пінитися. Звичайно, краще вживати сік у свіжому вигляді, але якщо його багато і ви хочете заготовити його взапас, можна скористатися такими рецептами.

Рецепт 1

На один літр березового соку додають 5 г лимонної кислоти і півсклянки цукру. Всі змішують, пропускають через фільтр, розливають по банках. Потім сік у банках пастеризують, закочують кришками і зберігають у прохолодному місці.

Рецепт 2

З березового соку можна приготувати сироп, який згодом можна додавати в напої. Для цього рідину випарюють на повільному вогні при відкритій кришці, поки вміст не загусне до консистенції меду. Потім сироп злити в банку і зберігати в холодильнику.

Рецепт 3

Пінний напій з березового соку готується так. На пів-літри свіжозібраного соку, поміщеного в пляшку, беруть 2 чайні ложки цукру, цедру з лимона чверті і 3-4 родзинки. Пляшки укупоривают пробками, обмотавши для надійності дротом, і ставлять у холодне місце на два-три місяці. Після того, як напій «дозріє» його п'ють, додаючи за смаком цукор. Також з березового соку готують квас, оцет, міцні спиртні напої.


Олександра Панютіна
Жіночий журнал NashaKrasa