загрузка...
ЗДОРОВ'Я     |     Хлор: потреба і де міститься. Надлишок і недолік хлору в організмі: чим небезпечний і навіщо потрібен хлор

Чіпси. Виробництво і шкоду чіпсів. Склад чіпсів. Як роблять чіпси. Чіпси - шкідливо і небезпечно!

Чіпси. Виробництво і шкоду чіпсів. Склад чіпсів. Як роблять чіпси

Мабуть, рекламні ролики про чіпси відносяться до числа найбільш популярних і смішних. Напевно, всі бачили ролик, знятий за відомим епізоду легендарного фільму «Титанік», коли на носі корабля стоять хлопець і дівчина, в тих же позах, що й головні герої фільму. Але в руці у молодої людини пакетик з чіпсами, і, коли дівчина намагається «пригоститися» ними, хлопець різко відпускає її, а чіпси перехоплює. Юна красуня летить вниз, приводячи глядачів у жах, але, на щастя, вона впала не в океан, а в басейн, розташований нижче - на великому плані він був не видно. А хлопець радіє, що всі чіпси дісталися йому ...

Таких сюжетів багато, і всі вони здаються смішними і забавними, принаймні, на перший погляд. Однак, якщо спробувати вдуматися в задум режисера, стає трохи не по собі: що ж це за чіпси, які здатні приглушати навіть такий важливий інстинкт, як сексуальний потяг, не кажучи вже про піднесених романтичних почуттях?

Виробництво і склад чіпсів. Як роблять чіпси

Багато людей щиро вірять, що чіпси робляться з картоплі . Просто його нарізають тонкими скибочками і обсмажують спеціальним чином, ось і все. А що поганого в смаженої картоплі? Адже вдома ми часто її готуємо, і це дуже смачно. Звичайно, до чіпсам додаються якісь речовини, щоб вони були смачніше і довше зберігалися, але ж це дозволяється?

Спробуємо розібратися хоча б трохи. Чи всі чіпси робляться з картоплі? Взагалі-то переважна більшість виробників використовують борошно - пшеничне або кукурудзяну, а також суміш крохмалів. Дуже часто це буває соєвий крохмаль, в основному з генетично модифікованої сої. В організмі людини крохмаль перетворюється на глюкозу, і, якщо їсти чіпси часто, то надлишок глюкози накопичується в печінці - а це вже вірний шлях до ожиріння. Із тіста, отриманого шляхом змішування подібних інгредієнтів, формують чіпси, а потім обсмажують їх у киплячих при 250 ° C дешевих жирах - адже використання дорогих, очищених масел нерентабельно.Чіпси не повинні смажитися більше 30 секунд, однак це правило дотримується рідко.

Шкідливі смакові добавки для чіпсів

Смак таких чіпсів далекий від картопляного - на допомогу знову приходять приправи та смакові добавки, в основному - глутамат натрію. Про цю «чудовою» добавці написано багато, і ми не будемо тут повторювати інформацію, яку знайти нескладно. Нагадаємо тільки, що глутамат натрію може перетворити саму несмачну їжу в таку, яку захочеться є знову і знову, не думаючи при цьому про її дійсної цінності. А виробникам чіпсів перш за все потрібно залучити споживача ...

Шкода чіпсів. Чіпси - шкідливо і небезпечно!

Гідрогенізований жир, що накопичується в чіпсах, призводить до утворення «поганого» холестерину - а це атеросклероз, тромбофлебіти та інші небезпечні захворювання. Чіпси в процесі готування так просочуються жиром, що, з'ївши маленький пакетик, ми отримуємо цього жиру цілих 30 г, а адже часто одним 100-грамовий пакетик справа не обмежується. Ніби як полчашечкі жиру випили на закуску ...

Звичайно, є інші виробники - вони використовують для приготування чіпсів справжній картоплю. Проте найчастіше вибирають картоплю теж генномодифіковані, тому що його бульби великі, рівні й неушкоджені - адже від них все шкідники сахаються. Обсмажують таку картоплю все в тому ж дешевому жирі.

Мало того, що в процесі смаження абсолютно все корисне, що є в картоплі, руйнується, він набуває інших властивості - канцерогенні. Продукт розпаду жирів - акролеїн, володіє мутагенними і канцерогенними властивостями, а утворюється він навіть при відносному дотриманні технологій. Щоб уникнути утворення великої кількості акролеїн, олія для смаження треба регулярно міняти.

Акріламід - ще більш небезпечний канцероген, теж утворюється навіть у домашніх умовах, якщо неправильно вибрати масло і занадто розжарити сковороду. Що вже говорити про умови потокового виробництва, коли багато партій чіпсів довго готуються в одних і тих же пересмажені жирах, які часто міняти невигідно?

Далі - більше. Кілька років тому в чіпсах був знайдений гліцідамід, брат акриламіду, здатний не тільки викликати виникнення ракових пухлин, але й руйнувати ДНК.А крім цих, вже знайдених речовин, скільки ще токсинів, що утворюються при приготуванні чіпсів, просто не вивчалися?

Учені до цих пір не можуть точно сказати, що утворюється в нашому організмі, коли в нього активно надходять смакові добавки та інші Е-шки, які удосталь містяться в кожному апетитному, хрусткому кружечку чіпсів.

Повітряні чіпси

Є ще один вид чіпсів - повітряні, і їх сьогодні можна поставити на останнє місце з утримання токсичних речовин. Смажать ці чіпси всього 10 секунд, але канцерогени накопичуються і в них, до того ж картоплю, як правило, використовується генномодифіковані - про звичному вже забули. Взагалі для одержання 1 кг чіпсів потрібно до 5 кг картоплі, тому що виробникам зручніше використовувати різні суміші.

Відомі і розрекламовані чіпси Pringles містять не більше 42% картоплі, так що їх виробник навіть довго був позбавлений від сплати необхідних податків. Просто чіпси Pringles не вважалися виробом з картоплі, а скоріше родичами випічки, так як виробник використовував для їх приготування дріжджове тісто. Тим часом, технологія виробництва Pringles нічим не відрізняється від інших.

Чого тільки не пишуть на пачках з чіпсами: з сиром, з беконом, з крабами та червоною ікрою і т.д. Правда, останнім часом виробники стали чеснішими, і пишуть - «зі смаком» того чи іншого продукту, але ж споживачі все одно купують - вони вже звикли хрумтіти чіпсами з будь-якого приводу і без приводу: за компанію з друзями, перед телевізором, щоб перебити виник не вчасно апетит або просто «вбити» час.

Однак час як раз обертається проти нас, і поступово любителі чіпсів отримують печію, гастрити, алергію, проблеми з роботою кишечника.

А скільки солі в чіпсах? Адже саме тому і тягнуться до пакетику багато любителів «солоненьке», не думаючи або намагаючись не думати про те, що надлишок солі в організмі гальмує нормальний ріст кісток, викликає порушення обміну речовин і серцеві захворювання.

Діти та шкідливі чіпси

І ось тут варто було б подумати про дітей: адже багато батьків купують чіпси просто так, щоб заспокоїти розкапризувалася дитини, заохотити чіпсами як ласощами, або взагалі абсолютно бездумно - лише б щось купити.

Варто все-таки сказати, що одна з найстрашніших картин, які ми часто бачимо в супермаркетах - це маленькі, двох-або трирічні діти, які тримають в руках пачки чіпсів - отруйного і повільно вбиває ласощі, яке їм купили люблячі батьки.Невже все це може пояснюватися простим незнанням? Вже швидше просто небажанням що-небудь знати ...

Не потрібно давати чіпси маленьким дітям, тим більше привчати їх до цього: адже без нас, дорослих, вони про чіпси просто не впізнають. Що стосується дітей старшого віку і дорослих, то варто постаратися відучитися від «хрусткої забави», а для початку спробувати зменшити шкоду, вибираючи більш безпечні варіанти - наприклад, повітряні чіпси.

Не замінюйте чіпсами їжу, не їжте їх з пивом (хоча саме до цього закликає реклама), а постарайтеся використовувати їх, наприклад, як гарнір до страв, краще овочевим - так вашому шлунку буде набагато легше переробити цей «важкий матеріал».

А взагалі щиро бажаємо вам згадати, скільки по-справжньому смачних, здорових і корисних страв є в нашій, рідній російській кухні, і тоді ви і ваші діти просто не будете знати, що таке чіпси. Хіба це їжа?

Автор: Гатауліна Галина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт NashaKrasa.com.ua обов'язкове!