загрузка...
ЗДОРОВ'Я     |     Жувальна гумка: історія і шкоду жуйки. Жуйка і зуби. Як правильно використовувати жуйку

Капуста брокколі: склад, користь і властивості. Лікування капустою брокколі. Як приготувати брокколі, рецепти

Капуста брокколі

Капусту брокколі відносять до підвидам цвітної капусти . Це теж однолітня рослина, і в їжу вживають ті ж його частини, проте капуста брокколі набагато смачні та поживні, ніж кольорова капуста. В ній більше вітамінів - А, Е, С, групи В, РР; мінералів - кальцію, калію, заліза, фосфору, натрію, магнію, марганцю, міді, йоду, бору, хрому; білків і вуглеводів; є каротин, якого немає в цвітній капусті.

Дуже багато в броколі вітаміну С, тому вона відрізняється вираженими антиоксидантними властивостями.

Батьківщиною брокколі вважають Середземномор'ї та Малу Азію, а культивувати її почали ще в Давньому Римі. Звідти вона потрапила до інших країн Європи і всього світу, і стала особливо популярною у Франції та Італії. А ось в Америці капуста брокколі «прижилася» не відразу - тамтешні кулінари оцінили її прекрасні властивості тільки на початку минулого століття.

Склад капусти брокколі

Склад брокколі дуже багатий поживними речовинами - білка в ній більше, ніж у будь-якому іншому виді капусти. У свою чергу, білок брокколі багатий безліччю корисних амінокислот, які підтримують у нормі роботу всього організму і перешкоджають розвитку багатьох захворювань - зокрема, атеросклерозу.

За поживним властивостям білки брокколі можуть зрівнятися з білками м'яса - наприклад, яловичини, або з білками курячих яєць.Серед рослин з нею могли б зрівнятися спаржа, картопля, солодка кукурудза або шпинат, однак у них білка все-таки менше.

Користь і властивості капусти брокколі

Лікувальні властивості брокколі обумовлені високим вмістом у ній корисних і активних речовин - кожен з компонентів виконує свою функцію в нашому організмі, а в процесі взаємодії один з одним ці речовини здатні покращувати і відновлювати здоров'я.

Так, калій виводить з організму зайву воду і солі; кальцій і фосфор нормалізують стан кісткової і мозковий тканин; мідь, кобальт і залізо покращують процес кровотворення і підтримують міцність тканин - можливо, тому брокколі має властивість попереджувати целюліт; йод підтримує функцію щитовидної залози і попереджає виникнення порушень у роботі ендокринної системи.

За кількістю каротину брокколі поступається тільки моркви, а що міститься в ній цинк разом з вітамінами С і Е захищає організм від вільних радикалів.

Клітковина і харчові волокна, якими багата брокколі, активно виводять з нашого кишечника всі накопичуються там токсини і шлаки.

Завдяки вмісту вітамінів групи В, брокколі надає сприятливу дію на нервову систему людини, а фітонциди, які в ній теж достатньо, не дозволяють розмножуватися хвороботворним бактеріям і грибків.

Регулярне вживання брокколі не тільки запобігає розвитку атеросклерозу, але також покращує діяльність серця, захищаючи його від пошкоджень, навіть попри нестачу кисню, і відсуває старіння організму.

Лікування капустою брокколі

Брокколі дуже ефективна при лікуванні катаракти, і медики рекомендують використовувати її, як частину відновної дієти - в ній містяться речовини, сприятливо діють на стан кришталика і сітківки очей.

Цей овоч рекомендується включати в харчування людей, ослаблених перенесеними інфекційними захворюваннями, які страждають на захворювання печінки, виразку шлунка, дисбактеріозом, метеоризмом.

Брокколі покращує апетит і травлення, стимулює виділення жовчі; сприяє нормалізації процесів росту і розвитку; позитивно впливає на стан шкіри; попереджає розвиток і виникнення інсультів, інфарктів, і навіть раку.

Капуста брокколі проти раку

Про це властивість броколі можна розповісти трохи докладніше. Вчені встановили, що до складу цієї капусти входить сульфорафан - речовина, проявляють виражену протираковий активність.У ході експериментів було встановлено, що ця речовина може зупиняти рак молочної залози та рак простати у чоловіків.

Канадські та американські лікарі обстежили групу чоловіків, хворих на рак простати, і з'ясували, що розвиток пухлини зупинилося у тих пацієнтів, які кожен день по 2 рази їли страви з брокколі. Їх японські колеги з'ясували, що сульфорафан зупиняє і рак шкіри.

Крім сульфорафан, в капусті брокколі є й інші протиракові речовини: індол-3-карбін і сінегрін. Перший активізує здатність імунної системи боротися з раковими клітинами, а другий перешкоджає розмноженню ракових клітин, зупиняючи їх поділ, а потім знищуючи повністю.

Результати експериментів з використанням брокколі були узагальнені Всесвітнім фондом дослідження раку. Фахівці визнали, що капуста броколі є ефективним засобом у боротьбі з раком стравоходу і шлунку, підшлункової залози і прямої кишки, гортані, легень, сечостатевої системи та інших органів, і може використовуватися для лікування і профілактики цього захворювання.

Капуста брокколі

Як приготувати брокколі

Якщо говорити про приготування страв з брокколі, то кращим способом буде вживання її в сирому вигляді - у салатах. Таким способом можна готувати молоду капусту, однак, якщо це неприйнятно або овоч вже більш зрілий, готуйте на пару - це збереже майже всі корисні речовини.

Готувати брокколі треба не більше 5-6 хвилин; можна так само швидко відварювати її або обсмажувати. Якщо готувати броколі довше, то в ній залишиться мало корисного.

Багатьом здається, що броколі за смаком близька до цвітній капусті, проте це залежить від індивідуального смакового сприйняття людини. Смак брокколі більш виражений і пряний, і страви з нею стають пікантними і цікавими, якщо так можна виразитися.Тому в тих рецептах, де вказана цвітна капуста, можна сміливо замінювати її брокколі - буде і смачніше, і корисніше.

Рецепти з брокколі

Рецептів з самої брокколі теж дуже багато: її можна смажити і відварювати, гасити і запікати, готувати з олією, сухарями, сиром, вершками, яйцями, м'ясом, сметаною - брокколі відноситься до некрахмалістим зеленим овочам, і тому може сполучатися практично з будь-якими продуктами харчування .

З брокколі готують смачні супи, соуси і рагу, а в сирому вигляді подають з розтопленим маслом і свіжомеленим запашним перцем.

Можна перерахувати найпростіші і швидкі способи приготування брокколі.

Дуже смачна брокколі, якщо її злегка припустити в вершковому маслі і подати зі свіжим часником рубаним; відварну брокколі використовують як гарнір до риби і птиці, додавши сметанний соус; шматочки броколі, додані до страв з лосося або тунця, додадуть їм особливий, оригінальний смак.

Канапки з брокколі та сиром - прекрасний варіант «перекус» в обідню перерву: вони дадуть вам відчуття насичення, але ніякої тяжкості в шлунку при цьому не буде.

Відварені стебла брокколі, политі маслом і бальзамічним оцтом, будуть відповідним гарніром до м'яса - набагато кращим, ніж крупи, картоплю або макарони; можна також приготувати класичний європейський гарнір - брокколі під лимонним соусом.

До речі, з картоплею і макаронами буде добре поєднуватися пюре з брокколі з рубаною зеленню і сметаною; використовуючи міксер, можна швидко і легко приготувати з брокколі суп-пюре, додавши в нього улюблені сорти сиру.

Бульйон з брокколі і курки сподобається навіть справжнім гурманам, якщо кинути туди щіпку мускатного горіха, а перед подачею додати вершки.

Салат з брокколі

Однак найкращим способом вживання брокколі все ж таки залишається додавання її в салати: в сирому вигляді, разом з іншими корисними овочами вона може найбільш повно проявити всі свої цілющі властивості.

Для простого салату треба взяти пару морквин, свіжий огірок, зелена цибуля і близько 500 г молодої брокколі. Можна кинути капусту на 1 хвилину в киплячу воду, але досить буде просто обшпарити її окропом, якщо вже ви не можете їсти її зовсім сиру. Морква натирають на великій тертці, брокколі нарізають на шматочки близько 4 см, огірок ріжуть скибочками, дрібно нарізають цибулю.Додають сіль, перець і цукор - за смаком, перемішують, поливають свіжим лимонним соком і оливковою олією.

Більшість лікарів і дієтологів настійно рекомендують нам включати в своє харчування капусту брокколі, пояснюючи, що вона володіє прекрасними лікувальними і профілактичними властивостями, і дозволяє полегшувати і швидше виліковувати багато захворювань.

Можна сказати, що броколі варто було б привселюдно оголосити одним з найбільш корисних продуктів харчування, тому не варто чекати, коли нам про неї нагадають лікарі - їжте її за будь-якої можливості, і будьте здоровими і красивими.

Автор: Гатауліна Галина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт NashaKrasa.com.ua обов'язкове!