загрузка...
ЗДОРОВ'Я     |     Корисні властивості чаю: чай для нашої краси, вплив зеленого чаю на організм, чай і здоров'я, чай в косметиці

Користь і шкода солодощів (солодкого). Солодощі та здоров'я. Вплив солодкого на зуби, шкіру й на організм в цілому. Які солодощі корисні

Користь і шкода солодощів (солодкого). Солодощі та здоров'я

Що таке солодощі для сучасної людини? Для одних - це насолода смаком, для інших - антидепресант, а для когось - це щоденна потреба. І хоча, як правило, кожен з нас не раз чув, починаючи з самого дитинства, що «солодке шкідливо для здоров'я», тим не менш, до цих пір не може змиритися з тим, що ці божевільної краси повітряні тістечка, різноманітні цукерки та фітнес - тортики можуть якось нашкодити нашому організму.

Реальність же така, що солодощі дійсно здатні завдати шкоди здоров'ю людини, і перше за чим вони завдають удар - це зуби.

Вплив солодкого на зуби. Як цукор впливає на зуби

Головний «зубної» шкідник - це цукор, який міститься в більшості видів солодощів. Він є основним джерелом харчування бактерій, які скупчуються на зубній емалі між чистками зубів. Стрімко розмножуючись, бактерії стоншується зубну емаль, що в свою чергу призводить до карієсу.

Існує ранжування солодощів за їх ступеня негативного впливу на стан зубів. Найбільш шкідливими вважаються іриски, тягучки та інші цукерки подібного роду, що прилипають до всіх частин рота, за винятком, мабуть, мови і застрягали між зубами, що збільшує час їх розчинення.

Другі за шкідливістю - різні похідні карамелі. По-перше, цей вид цукерок на 58% складається з цукру з додаванням патоки, а, по-друге, карамель довго розсмоктується, що збільшує час впливу сахарози на зубну емаль.

Замикає трійку шкідливих солодощів - шоколад, для приготування якого використовується суміш з какао, цукру і смакових добавок, причому частка цукру складає рівно половину від усієї маси готового шоколаду. Щоправда, згідно з останніми дослідженнями сучасних американських вчених, в какао було виявлено речовину, що володіє антисептичними властивостями, що пригнічують розвиток бактерій в порожнині рота. Але це стосується переважно гіркого шоколаду.

Вплив солодкого на шкіру.Цукор і шкіра

Стан шкіри можуть погіршити такі солодощі, як тістечка, кекси, торти, рулети, в яких багато не тільки цукру, але і жирів з простими вуглеводами. Достаток таких складових - доброчинна середовище для розмноження хвороботворних бактерій в шлунково-кишковому тракті, а, як відомо, порушення кишкової мікрофлори, іншими словами дисбактеріоз, одна з причин, що провокують небажані висипання на обличчі, грудях чи спині. Крім того, рідко хто може похвалитися збалансованим раціоном харчування, відсутність якого є першопричиною проблемної шкіри, що, в поєднанні, з надмірним споживанням солодощів може ще більше погіршити її зовнішній вигляд.

Доведено також, що цукор прискорює процес старіння клітин, що призводить до передчасного появи зморшок. При цьому небезпеку приховують не тільки солодощі в їх звичному для нас прояві, але і продукти, що містять мальтозу, патоку, ячмінний солод або концентрат фруктового соку.

Вплив солодкого на організм в цілому. Солодощі та здоров'я

Потрапляючи в наш організм, солодощі можуть крім негативного впливу на зуби і шкірний покрив поганим чином позначатися і на інших аспектах здоров'я людини.

По-перше, будь-яка насолода провокує підвищення рівня глюкози в крові, змушуючи тим самим підшлункову залозу виробляти все більша кількість інсуліну. Постійне навантаження на неї може призвести до розвитку цукрового діабету.

По-друге, наявність у крові зайвої кількості глюкози послаблює всю серцево-судинну систему, включаючи стінки судин.

По-третє, солодощі, в які для додання виробу смакової та естетичної привабливості додають штучні ароматизатори та барвники, можуть викликати алергічну реакцію на один з компонентів.

По-четверте, неодноразовими науковими дослідженнями доведено, що часте вживання солодощів веде до зниження розумової активності. Наш мозок часто сприймає з'їдену цукерку як нагороду, а значить, виключає необхідність подальшої роботи. Тому помилковим є «класичне» поїдання солодкого перед напруженими розумовими навантаженнями.

Як зменшити шкідливий вплив цукру на здоров'я

Як відомо, не буває безвихідних ситуацій, і якщо людина не може або не хоче відмовитися від солодкого, слід видозмінити свій раціон і спосіб життя, щоб надалі мати можливість насолоджуватися улюбленими смаковими відчуттями.

Для початку потрібно згадати про антиоксидантах, речовинах які не тільки вступають в боротьбу з вільними радикалами, а й сприяють запобіганню негативного впливу цукру на структуру колагену.Антиоксидантами багаті такі продукти як чорниця, журавлина, болгарський перець - періодично додаючи їх у свій раціон, ви зміцните волокна колагену.

Інший не менш корисна речовина - клітковина, обов'язково повинна бути присутньою на столі ласуни. Вживання в їжу хліба з борошна грубого помелу, бобових, горіхів, насіння, інжиру, кокоса і бананів знижує відсоток всмоктування глюкози в кров, нейтралізує дію вуглеводів і прискорює процес виведення продуктів розпаду цукру.

Слід також звернути увагу на регулярні заняття спортом, які не тільки зміцнюють здоров'я, але й можуть допомогти побороти «солодку» залежність. Фізична активність призводить до викиду адреналіну, який тонізує весь організм краще за будь-цукру, при чому ефект цей набагато більш тривалий і природно абсолютно нешкідливий.

Які солодощі корисні: мед, свіжі фрукти і ягоди, зефір (користь для здоров'я)

Існують такі категорії «смакоти», які також покликані задовольняти потреби людини в солодкому, але при цьому є нешкідливими, а часом навіть корисними.

Перш за все, це натуральні продукти, створені природою і не потребують жодної додаткової обробки.

Мед - багатокомпонентний природний продукт. Крім простих цукрів, глюкози і фруктози, в меді міститися фруктові кислоти, мінеральні солі, ефірні масла, амінокислоти та інші елементи, наділяють його цілющою силою. Вживаючи мед не варто забувати про захід та про те, що всі перераховані вище корисні компоненти не стосуються його штучно створеного аналога.

Свіжі фрукти, сухофрукти, ягоди, горіхи. Їх корисність для організму ніколи не піддавалася сумніву, а їх поєднання може замінити один або два прийоми їжі. Фрукти і ягоди можна їсти окремо, робити фруктові салати, муси, піддавати термальною обробці.

Деякі покупні солодощі, споживані в розумних кількостях, також можуть забезпечити організм корисними речовинами.

Мармелад, зефір, пастила. Вони містять пектин, який поліпшує перистальтику кишечника і сприяє очищенню організму від токсинів.

Солодощі на основі фруктози - ще одна альтернатива цукровмісних виробам, але в них присутня достатньо калорій і жирів, що не може сприятливо впливати на фігуру. Ну і звичайно, різноманітні десерти на основі знежиреного йогурту і сиру у вигляді запіканок, салатів, коктейлів, теж можна сміливо віднести до категорії «нешкідливих» солодощів.

Автор: Єршова Наталія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права.При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт NashaKrasa.com.ua обов'язкове!